30 jaar VZSA 2005

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van VZSA werd de geschiedenis van de club neergeschreven door Roger Van Derbeken en Jo Schelstraete.

Geschiedenis

1975 – 2005

30 jaar Vrije Zwemmers Sint-Amandsberg vzw

1974. De voltooiing van het zwembad Rozebroeken was in zicht en twee sportvrienden, Wim Huybrechts en Roger Van Derbeken, namen het initiatief om een zwemclub op te richten. Ze namen contact op met Hubert Beke en Gustaaf De Muynck, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Vrije Zwemmers Gent. Onmiddellijk kwam iedereen tot een akkoord en startte de oprichting van de Vrije Zwemmers Sint-Amandsberg vzw.

Begin 1975 werd de club gesticht en aangesloten bij de Arbeiderswatersportvereniging van België (AWSB). Nog even wachten tot 26 oktober 1975 op de toelating om het zwembad als club te gebruiken en de Vrije Zwemmers Sint-Amandsberg vzw waren een feit. Samen met de turnvereniging en het trommelkorps “Voorwaarts”, een harmonie en talrijke sympathisanten werd in stoet door Sint-Amandsberg getrokken, om te eindigen aan het zwembad. Om 14.30 uur startte een groots zwemfeest met vele AWSB-clubs.

Bij de opening van het zwembad hadden we 27 leden, na het zwemfeest 88, een jaar later 309. Een ledenaantal dat tot op heden behouden werd. Tijdens het eerste jaar hebben trainers en medewerkers van de Vrije Zwemmers Gent ons bijgestaan en hun kennis en ervaring doorgegeven aan VZSA vzw. Waarvoor dank !

De VZSA stichters waren eveneens actief betrokken bij de oprichting van AWS Oost-Vlaanderen (nu OVZ Fros) en de Gentse Entente Zwemmen. Ze zetelden ook actief in de Sportraad Gent (nu Sportadviesorgaan), de Deelsportraad Sint-Amandsberg en de commissie Sport van de stad Gent.

Ook werden regelmatig Bekerwedstrijden ingericht. De Beker Danny Van De Wynckel en de Beker Roger Van Derbeken zijn door mooie voorbeelden van. Regelmatig werd deelgenomen aan wedstrijden ingericht door de AWS. Eveneens werd een 14-daagse stage ingericht in het Lycee Climatique et Sportif te Font-Romeu (Frankrijk). Een delegatie uit Tallinn (Estonië), verbroederd met Gent, kwam in 1982 op bezoek waarna we op onze beurt werden uitgenodigd en een aantal zwemmers en begeleiders op 3 november 1983 naar Tallinn trokken. In 1985 kregen we terug het bezoek van een delegatie uit Tallinn en in 1986 was het terug onze beurt. In 1988 en 1989 werd de conditie aangescherpt in Eupen. Reeds meer dan 10 jaar doen we hetzelfde, maar dan in Wenduine.

Ondertussen bestaat de Amateurwatersportbond vzw niet meer en maken we nu deel uit van de grote FROS Amateursportfamilie. Een stimulans om de grenzen open te trekken.

De Vrije Zwemmers Sint-Amandsberg vzw zijn uitgegroeid tot een club die niet meer weg te denken is in de Stad Gent. Jonge, gediplomeerde trainers en redders werken samen met een jong bestuur verder aan de uitbouw van de club. Na 30 jaar heeft VZSA zijn levenskracht aangetoond en bewezen dat zij beantwoorden aan een reële behoefte. De Vrije Zwemmers Sint-Amandsberg vzw zien dan ook met vertrouwen de verdere toekomst tegemoet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s